Élősövény kerítés egy különleges otthonhoz

Biztos sokat gondolkozott már rajta, hogy hogyan tehetné ingatlanját egyedivé, kertes házát különlegessé. Mi az, ami a szemnek is kellemes és jó közérzetet kölcsönöz az embernek. Mi tudunk minderre egy jó megoldást: az élősövény kerítés!

Számos szép, nagy kertes ház rendelkezik csúnyácska, gyenge szerkezetű, oda nem illő kerítéssel. Ilyenkor nagyban romlik az összkép, esetleg a háznak az értéke is csökken. A másik oldalát tekintve a dolognak, előfordulhat, hogy nem akarjuk, hogy kéretlen tekintetek fürkésszék az előkertünket, házunk elejét, kertünket. Ilyenkor vagy méregdrága átláthatatlan, lekezelt fa kerítést kell beszereznünk, vagy dönthetünk úgy, hogy élősövény kerítés mellett tesszük le a voksunkat.

Mi is az az élősövény kerítés?

Tulajdonképpen egy acélhálóra futtatott, előnevelt borostyánfal. Mivel a szerkezet váza acél, ezért a normál sövénnyel ellentétben ezt szinte lehetetlen áthatolni. Az alap panelek mérete 120×180 cm, igény szerint azonban egyedi méretezésűek is lehetnek.

élősövény

És hogy miért éri meg nálunk élősövény kerítés rendelése?

KPE cső, az öntöző rendszerünk alapja

Igen nagy vállalkozás egy szép kert kiépítése. Gondos megtervezést igényel a talaj megmunkálása, a megfelelő minőségű és mennyiségű föld telepítése, valamint a felszín, a növényzet beültetése. Ha a földmunkával megvagyunk, gondolkozhatunk azon, hogy milyen fűmaggal szeretnénk bevetni kertünket és milyen fákkal, növényekkel díszítenénk azt. A legtöbb ezek közül azonban igen igényes, gondos ápolást igényel és karbantartást. Éppen ezért fontos egy szép kertben a megfelelő öntözőrendszer használata.

Minden öntözőrendszer alapja a KPE cső, ezek képezik a rendszer gerincét. Ezekre telepítjük a különböző szerelvényeket és a víz is ebben áramlik. A megfelelő méretű és minőségű KPE cső meghatározza az öntözőrendszer vízszállító képességét. Adott nyomáshoz szükséges igazítanunk a csöveket, néha azonban érdemes túlméreteznünk, rendszerünk élettartamát, megbízhatóságát és üzembiztonságát biztosítandó.

Számos KPE cső áll rendelkezésünkre, igény szerint választhatunk, elképzeléseinkhez igazítva döntésünket. Kisebb kertekbe elég a kisebb vízmennyiséget szállító, alacsonyabb nyomást elbíró rendszer, míg egy sportpálya öntözéséhez értelemszerűen robusztusabb megoldás szükséges.

Macska riasztó a cicák réme

Édesanyám nagyon szereti a macskákat, apám inkább kutyapárti. Mindketten nagy állatbarátok, de azért néha lefolytatnak kisebb vitákat arról, hogy a macskák, vagy a kutyák inkább jófejek, felsorakoztatva és egymásnak feszítve különböző érvek tömkelegét. Volt is egy gyönyörű perzsa cicánk, főleg a kertben időzött, elterülve a zöld pázsiton, játszadozva, ki-be járkálva a lakásba és át a kerítésen. Sajnos ezt a cicust egy a kertünkbe beszökő kutya megölte, azóta pedig meg kellett ejtenünk egy macska riasztó megvásárlását, mindjárt mondom is, hogy miért.

Szóval egy gyönyörű perzsa cicánk volt, édesanyám kedvence, szeme-fénye (természetesen a gyerekei után), Molli volt a neve. Nagyon jó sora volt, a legjobb tápot és zacskós kaját kapta, játék egerek egész arzenálját vettük meg neki, hogy aztán szórakoztassuk vele, meg magunkat is, nevetve a cicán, miközben játszik. Egy nap azonban, miközben a kertben pihent a macska, egy kóbor kutya beszökött a kerítésen át és megfojtotta.